Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Szumca w Bielsku-Białej

We wrześniowym warzywniku:

  • zbieramy buraki ćwikłowe i selery, przygotowujemy do zbioru marchew
  • siejemy  wczesne odmiany rzodkwi, roszponkę, buraki liściowe, szpinak, koper ogrodowy, rzeżuchę, wysadzamy też czosnek,
  • rozmnażamy rabarbar 

  

   Na początku miesiąca kończy się zbiór ciepłolubnych warzyw dyniowatych i cebuli, zaczynamy wykopywać buraki ćwikłowe i selery, można przygotować do zbioru marchew przez spulchnianie międzyrzędzi i lekkie przysypanie ziemią wystającą "główki", co po dwóch tygodniach przyniesie wybarwienie się zzieleniałej "główki" na czerwono.

   Na rozsadnikach można wysiewać  wczesne odmiany rzodkwi, roszponkę, buraki liściowe, koper ogrodowy rzeżuchę, a pod koniec miesiąca szpinak na wiosenny, kwietniowy zbiór. Po pierwszych przymrozkach, przykrywamy je agrowłókniną. Pod koniec miesiąca wysadzamy też czosnek zimowy.

   We wrześniu można rozmnażać rabarbar: wykopujemy rośliny mateczne, karpy dzielimy ostrym szpadlem na kilka mniejszych części. Każda sadzonka powinna mieć 1–2 pączki i dobrze wykształcone korzenie. Gdy rany po cięciu obeschną (po 2–3 godzinach), sadzonki wysadzamy w dołki zaprawione kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem.